Vikten av att använda säsongsbetonade ingredienser i matlagningen

Vikten av att använda säsongsbetonade ingredienser i matlagningen

Mat är en viktig del av vårt dagliga liv. Den ger näring åt våra kroppar och har förmågan att föra människor samman. Men har du någonsin funderat på hur viktigt det är att använda säsongsbetonade ingredienser i matlagningen? Säsongsbetonade produkter är inte bara mer miljövänliga, de smakar också bättre, är mer näringsrika och stödjer lokala jordbrukare och livsmedelsföretag. I det här blogginlägget går vi igenom fördelarna med att laga mat med säsongens råvaror och delar med oss av några tips och läckra recept som hjälper dig att få ut det mesta av det som är i säsong.

Har du även en Amazfit smartklocka kan du enkelt hålla koll på kalorier och hur många kalorier du förbränner. Amazfit har det även gjort det möjligt att byta armband på din smartklocka så att du ska kunna köpa en som du verkligen gillar och som känns bekväm. 

Säsongens produkter är mer näringsrika

När vi äter säsongens frukter och grönsaker får vi i oss dem när de är som färskaste och mest näringsrika. Med färre dagar i transport och förvaring innehåller säsongens produkter mer vitaminer och antioxidanter, vilket är bra för våra kroppar. Dessutom är säsongens råvaror naturligt anpassade till vad vår kropp behöver under olika årstider. Vinterprodukter som grönkål, squash och citron innehåller till exempel mycket C-vitamin, vilket är perfekt för att stärka immunförsvaret under förkylnings- och influensasäsongen.

Säsongens råvaror smakar bättre

Att äta säsongsbetonade produkter innebär att du får ingredienser som är på toppen av sin smak. Tänk bara på att sätta tänderna i en saftig, mogen sommar tomat, jämfört med en intetsägande tomat som inte är i säsong. Skillnaden är anmärkningsvärd! När det är möjligt är det bästa sättet att säkerställa de färskaste och mest smakrika ingredienserna till dina recept att köpa säsongens råvaror från en lokal bondemarknad.

Säsongens ingredienser stöder lokala samhällen

När du köper säsongens råvaror från lokala bönder stöder du den lokala ekonomin. Genom att köpa från lokala bönder stannar de pengar de spenderar nära hemmet och stöder det lokala jordbrukssamhället. Att köpa lokalt minskar dessutom koldioxidavtrycket från maten du äter, eftersom det färdas en kortare sträcka för att nå din tallrik.

Tips och recept för matlagning med säsongens råvaror

Ett bra sätt att laga mat med säsongens råvaror är att skapa en måltidsplan för varje vecka baserat på vad som är i säsong på din lokala bondemarknad. Ett enkelt sätt att börja är att välja ingredienser som finns i överflöd och börja planera dina måltider runt dem. Letar du efter inspiration till receptet? Prova en rostad blomkålssoppa till vintern eller en grillad aubergine sallad till sommaren.

Ett annat tips är att storhandla råvaror när de är i säsong och sedan frysa in dem för att använda dem senare under året. På hösten finns det till exempel gott om äpplen. Du kan enkelt förbereda och frysa dem för att använda i vinterns pajer och cobblers. Frysning är ett utmärkt sätt att bevara råvarornas bästa smaker för senare användning.

Att införliva säsongsbetonade ingredienser i din matlagning är inte bara hälsosamt för din kropp, utan det är också ett sätt att stödja dina lokala bönder och minska ditt koldioxidavtryck. Att äta säsongsbetonat innebär att du får njuta av de färskaste och godaste produkterna som är naturligt anpassade till vad din kropp behöver under hela året. Så varför inte gå till din lokala bondemarknad idag och börja utforska möjligheterna med säsongsbetonad matlagning!

Glöm även inte bort att logga dina kaloriintag med din Amazfit smartwatch. För att vara så bekväm som möjligt i köket kan du även enkelt köpa nya armband till Amazfit. Byt enkelt armbanden med några enkla klick.

arvind